
Een lekkere galette boordevol geroosterde groentes en rijk aan smaak door verschillende kruiden.
Een hartige taart vind ik toch eigenlijk wel ultiem comfortfood. Sowieso associeer ik alles met tomaten en basilicum met Italie en daardoor met vakantie haha. Toen ik van het weekend voor een vriendin ging koken, hadden we al snel besloten dat we voor een quiche wilde gaan. In het Delicious Hartige Taart boek kwam ik allerlei lekkers tegen, maar uiteindelijk toch voor deze galette gegaan. Rozemarijn en basilicum gecombineerd met tomaat is immers altijd een goed idee!
Ingrediënten voor 4-6 personen
Het deeg:
- 200gr patentbloem
- 200gr volkorenbloem
- 200gr ijskoude boter
- 1tl zeezout
- 4el balsamico azijn
- 90ml ijskoud water
De vulling:
- 2 preien
- 1 venkelknol
- 6 grote tomaten
- verse rozemarijn (2 a 3 stengels)
- 6 el olijfolie
- Verse basilicum (handjevol blaadjes)
- 25gr garneer amandelen
- 50gr parmezaanse kaas
- 1 ei, losgeklopt
- Trostomaatjes
Het maken
1. Doe de bloem met de boter (in kleine blokjes) en het zout in een kom en meng met mixer met deeghaken tot grove kruimels.
2. Meng de azijn en water en voeg dit in delen toe aan het deeg. Zodra het deeg samenkomt, kneed je het met de hand nog even goed door. Maak er een bal van en pak dit met plastic folie in en leg in de koelkast voor minimaal 3 uur.
3. Verwarm de oven voor op 180graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
4. Snijd de prei in ringen en spoel goed af. Snijd de venkel klein en leg deze samen met de prei op de bakplaat. Snijd ook de tomaten klein en leg deze boven op de prei en venkel.
5. Besprenkel met de olijfolie en voeg de rozemarijn en naar smaak zout en peper toe. Schep alles even goed om en zet in de oven voor 30-35 minuten. Houd tussendoor goed in de gaten en schep indien nodig tussentijds om (met eventueel extra olijfolie).
6. Zodra de groentes klaar zijn, schep je deze in een vergiet en vang je het vocht op. Laat goed uitlekken. Bekleed de bakplaat daarna opnieuw met bakpapier.
7. Hak de basilicum fijn en meng met de amandelen en kaas.
8. Bestuif het aanrecht licht met bloem en rol hier op het deeg uit tot een (ronde) plak van een paar mm dik.
9. Strooi eerst het basilicum kaas mengsel over het deeg (houd een rand van ong. 5 cm vrij) en leg daarna de groentes op dit mengsel. Vouw de vrijgehouden rand van het deeg over de groentes zodat er een kleine korst ontstaat en bestrijk deze met het ei.
10. Bak voor nog eens 30-35 minuten in de oven en verdeel daarna nog wat kaas, basilicum en trostomaten er over. Besprenkel met het achtergehouden groente vocht.
~ Smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties