Portobello Burgers

Gepubliceerd op 20 augustus 2019 om 06:00

Deze portobello burger met een broodje van bloemkool en amandelmeel is een echte smaakbom. Een goed vegetarisch alternatief voor het standaard broodje hamburger.

 

Ik was vooral benieuwd of de broodjes zouden lukken en hoe deze zouden smaken, de basis is namelijk bloemkoolrijst. Maar wat een fijne smaak was het! Het broodje past ook nog eens in een glutenvrij dieet en is naar mijn mening multi inzetbaar. Lekker met boter en een plak kaas de volgende dag bijvoorbeeld.

 

Een echte topper voor de meatless Monday dus!

Ingrediënten voor 4 burgers:

De Buns

  • 400gr bloemkool rijst
  • 300gr amandelmeel
  • 2 large eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 60gr geraspte parmezaanse kaas
  • 1 takje rozemarijn (fijn gehakt)
  • 10gr boter
  • 8 olijven (fijn gehakt)
  • Zout & Peper naar smaak

De portobello burger

  • 4 Portobello's
  • 2 takjes rozemarijn (fijn gehakt)
  • 2 sjalotjes (fijn gehakt)
  • 2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • Olijfolie

De Saus

  • 100ml geitenyoghurt (of Griekse yoghurt naar smaak)
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 limoen (sap)
  • Knoflookpoeder naar smaak
  • Zout & Peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel mosterd

 

Het maken:

De buns

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
  • Smelt de boter met de rozemarijn in een klein pannetje op laag vuur.
  • Meng het amandelmeel, de bloemkool, de parmezaanse kaas, het bakpoeder, de olijven en zout en peper in een kom.
  • Mix de eieren schuimig en voeg de gesmolter boter en rozemarijn rustig toe. Blijf kloppen totdat je een schuimig en luchtig geheel hebt.
  • Voeg de eieren bij het deegmensel en mix alles goed elkaar. Als het te droog lijkt, kan je bijvoorbeeld wat yoghurt toevoegen.
  • Maak van het mengsel 8 semi platte bolletjes (ongeveer te grootte van de portobello's) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de broodjes in 40 minuten gaar en goudbruin in de oven.

De Portobello's

  • Verwijder de stam en smeer de portobello's rijkelijk in met olijfolie.
  • Leg ze met de stam kant onder in een grill pan en zet er iets zwaars bovenop (bijvoorbeeld een koekenpan) zodat de portobello's plat gedrukt worden. Bak zo voor 2 tot 3 minuten.
  • Voeg meer olijfolie en de balsamico azijn in de pan toe en voeg nu de sjalotjes, knoflook en rozemarijn toe. Bak dit voor nog eens 2 tot 3 minuten.
  • Draai nu de portobello's om en zet er weer iets zwaar boven op om de portobello's verder plat te drukken. Bak voor nog zo'n 3 minuten.

De saus

  • Meng alles samen tot een gladde saus. 

 

Als alles klaar is, kun je op elk broodje een portobello leggen, wat van het sjalot knoflook mengsel toevoegen, een beetje saus overheen drizzlen en naar wens aftoppen met rucola sla. Bovenkant van een broodje opleggen en klaar!

 

Lekker met gebakken (zoete) aardappel en een frisse salade. 

 

~ Smakelijk!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.