
Glutenvrij zuurdesembrood?! Yes, zeer zeker!
Ik vind brood echt enorm lekker, zeker als het net uit de oven komt, maar mijn buik denkt daar soms anders over. Nadat we het boek van dr. Gundry gelezen hadden, had ik weer nieuwe inspiratie om met glutenvrije meelsoorten te experimenteren. Een van de genoemde meelsoorten in zijn boek is gierst. Een uitdaging om dit te vinden, dus uiteindelijk gierst korrels gekocht en zelf gemalen haha!
Ik moest even wennen aan de smaak en structuur, maar dit brood is eigenlijk best lekker! Inmiddels heb ik verschillende glutenvrije meelsoorten in huis, dus we experimenteren nog even verder, maar zeker niet ontevreden over dit brood. :)
Ingrediënten voor 1 brood:
- 200gr zuurdesem starter van gierst
- 600gr gierstmeel (of een combinatie van (glutenvrije-) meelsoorten)
- 180ml lauwwarm water
- 5gr zout
Het maken:
- Begin de middag van te voren met het maken van het deeg door alles bij elkaar in een kom te doen. Kneed met de hand goed door. Het lijkt aan het begin vrij vochtig, maar dit wordt minder naar mate je langer kneed. Mocht het na een paar minuten kneden nog steeds erg vochtig lijken, voeg dan nog wat meel toe. :)
- Of als het juist te droog wordt, voeg dan een klein scheutje water toe (Je hebt al snel te veel!). Na zo'n 10 minuten kneden zou je een mooie bal moeten hebben van een goed rekbaar deeg.
- Plaats de bal in een kom en dek af met vershoud folie. Laat het deeg minimaal 4 uur rijzen op kamertemperatuur. Hierna zou het deeg ongeveer in volume verdubbeld moeten zijn. Het deeg heeft genoeg gerezen als je er een vinger in duwt en het deeg langzaamaan terug veert.
- Als het deeg erg nattig en slap aanvoelt, heeft het te lang gerezen en kan je geen mooi brood meer maken. Op zich niet erg, je kan het process nog steeds vervolgen maar je brood zal uitlopen en niet in vorm blijven.
- Na de eerste rijs kneed je het deeg nog eens goed door en maak je er een mooie bol van. Leg een schone theedoek in een schone kom en bestuif volledig met bloem. Leg hier je bol deeg in en bestuif de bovenkant ook met bloem. Vouw de theedoek dicht en dek de kom af met plastic folie. Zet in de koelkast tot de volgende ochtend.
- Begin de volgende ochtend met het verwarmen van de oven, tot 220 graden. Als je in een gietenijzeren (dit heeft de voorkeur) pan het brood gaat bakken, dan verwarm je deze mee voor in de oven. Als je het brood op de plaat gaat bakken, plaats je deze ook in de oven tijdens voor verwarmen.
- Haal het deeg uit de koelkast en breng over naar een stuk bakpapier. Snijdt nu voorzichtig met mesje een paar plekken op het brood in. Dit kan in een mooi patroon, of gewoon wat simpelere strepen. Dit zijn de plekken waar je brood gaat rijzen. :)
- Zodra de oven voorverwarmd is, laat je het bakpapier met het brood in de pan zakken en doe je de deksel erop. Bak het brood voor 25 minuten.
- Haal vervolgens het deksel van de pan en bak het brood nogmaals 25 minuten.
- Indien je het brood op de plaat bakt; plaats een paar schaaljes water in de oven en bak het brood voor 45-50 minuten in de oven.
Smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties