Appeltaart en No Waste Appel boter

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 06:01

Appeltaart sinaasappel amandelen appelboter no waste

Een goede stevige appeltaart blijft hier na al die jaren nog altijd favoriet. Daarom maakte ik laatst deze variant, net wat anders dan normaal maar oh zo lekker! De rozijnen zijn bijvoorbeeld geweld in vers geperst sinaasappelsap en zit er sinaasappel zest door de vulling heen. 

 

Maar, wat deze taart het meest speciaal maakt, is de 'boter' van de overgebleven schillen en klokhuizen. Het is zo gemaakt, maar echt, dit is lekker! Heerlijk op een (vers gebakken) boterhammetje of lekker als taart vulling.

Ingrediënten voor een 18cm vorm:

Het deeg

  • 200gr bloem
  • 75gr suiker
  • 0.5 tl zout
  • 135gr koude boter (in kleine blokjes)
  • 1  ei
  • 1 el ijskoud water

De vulling

  • 4 stevige appels
  • 40gr gedroogde rozijnen en cranberry's
  • Handje hele amandelen (zonder vlies)
  • 1 sinaasappel (rasp & sap)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepels paneermeel

De crumble

  • 50gr koude boter
  • 2 handjes havermout
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels bloem

 

Het maken:

  1. Begin met het deeg door alle ingrediënten te mengen in een kom. Kneed goed door tot een samenhangend geheel.  Vorm een bal, verpak in plastic folie en leg minimaal een half uur in de koelkast.
  2. Pers de sinaasappel uit en wel de rozijnen en cranberry's in het sap voor minimaal 10 minuten.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt in kleine stukken. Gooi de schillen en klokhuizen dus niet weg!
  4. Meng de appels met de rasp van de sinaasappel, amandelen, suiker en kaneel. Als de rozijnen klaar zijn, voeg je ook deze toe. Let op dat je niet al het sap bij de vulling doet, daar wordt je taart wat zompig van.
  5. Verwarm de oven voor op 180graden (hetelucht) en vet je vorm in met wat boter of olie.
  6. Als het deeg klaar is, haal je hem uit de koelkast en bekleed hiermee de vorm. Zorg dat je mooie hoge randen hebt.
  7. Strooi het paneermeel over de bodem, dit neemt het sap van de vulling op waardoor je korst krokant blijft.
  8. Stort dan de vulling in de vorm.
  9. Voor de crumble meng je alle ingrediënten tot grove kruimels. Verdeel dit over de bovenkant van je taart.
  10. Bak de taart in 50-60 minuten goudbruin en gaar.

~ Smakelijk!

Ingrediënten voor de appel boter:

  • Schil van 4 appels
  • 4 klokhuizen
  • 150gr bruine suiker
  • 50ml water
  • 1 theelepel kaneel

 

Het maken

  1. Doe alle ingrediënten (verwijder wel de steeltjes) in een klein steelpannetje en zet op laag vuur.
  2. Doe de deksel op het pannetje en laat een minuut of 20 koken totdat alles boter zacht is. 
  3. Haal de deksel van de pan en laat nog 5 minuten door koken totdat het meeste vocht verdampt is.
  4. Haal van het vuur en pureer tot een gladde massa. 
  5. Optioneel; zeef de boter door een fijne zeg voor een volledig gladde massa.
  6. Schep de boter over in een steriel klein weck potje.

~Enjoy

 

    Appeltaart sinaasappel amandelen appelboter no waste

    « 

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.