Kersen Vlierbloesem Vlaai

Gepubliceerd op 9 juli 2020 om 06:00

Kersen vlaai met vlierbloesem

Vroeger hield ik eigenlijk helemaal niet van kersen, maar een paar weken terug zag ik een mooie bak staan en wilde het toch weer eens proberen. Dat beviel me eigenlijk wel! :)

 

Dus tijd voor taart! Ik had nog vlierbloesensiroop staan wat me een perfecte combinatie leek met kersen. Ik vroeg mijn vriend of ie er cake, cheesecake of vlaai mee wilde en hij koos resoluut voor vlaai. Zo gezegd, zo gedaan.

Ingrediënten voor een 28" vlaai vorm

Deeg:

  • 375gr bloem
  • 5gr gedroogde gist
  • 60gr (room)boter, kamer temperatuur
  • 1 ei + 1 losgeklopt ei
  • 45gr suiker
  • 150ml (Jersey) melk 

De vulling:

  • 750gr verse kersen (ontpit gewicht)
  • 300ml vlierbloesem siroop + 1 eetlepel
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel (of Maizena)

 

Het maken

Het deeg

1. Verwarm de melk lichtjes, giet over in een maatbeter en voeg hier het gist en een klein beetje suiker aan toe. Laat een paar minuten staan.

2. Doe alle andere ingrediënten in een kom en mix door elkaar. Zodra de gist wat bubbelt, voeg je dit mengsel ook toe en maak je een stevige deegbal van het geheel. Dek de kom af met vershoud folie en laat een uur staan op kamer temperatuur.

De Vulling

3. Doe de kersen met de siroop in een steelpannetje en zet dit op laag vuur. 

4. Maak ondertussen een "papje" van 1 eetlepel vlierbloesem siroop en het aardappel zetmeel.

5. Zodra de kersen zachtjes beginnen te koken, voeg je dit mengsel al roerend toe. Zorg dat je alles goed door roert! Laat dan het mengsel zachtjes koken voor nog 5 tot 10 minuten. Haal dan van het vuur en giet over in een bakje tot gebruik.

 

6. Verwarm dan de oven voor op 200 graden hetelucht en vet de vlaai vorm goed in.

7. Bestrooi je werkblad lichtjes met bloem en rol dan 2/3 van het deeg uit tot een grote lap die ruimschoots over de vorm past. Bekleed de vorm hier mee en snijd het overtollig deeg er af.

8. Schep de gemaakte vulling in de vlaaivorm.

9. Rol het overgebleven deeg uit tot een rechthoekige lap en snijd deze in (dunne) repen. Je hebt er ongeveer 14 nodig.

10. Maak de randen nat en begin een raster te vlechten over je  vlaai.

11. Als je nog repen over hebt, kun je deze gebruiken om de rand mee te bekleden. Ik heb hier steeds twee repen om elkaar heen gelegd als een soort "vlecht" en dat op de rand geplakt.

12. Bestrijk de repen met het losgeklopte eitje en bestrooi eventueel met wat suiker.

13. Bak de vlaai in ongeveer 20-25 minuten in het midden van de oven. 

 

~ Smakelijk!

Kersen vlaai met vlierbloesem

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.